[vc_row][vc_column][rev_slider_vc][/vc_column][/vc_row][vc_row dt_row_type=”in_container”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Diabetische voet

Een groot deel van de patiënten, die bij een podotherapeut in behandeling zijn, heeft voetklachten ten gevolge van diabetes mellitus (DM). Dit zijn vooral mensen die al langere tijd diabeet zijn. Bijna 50% van deze groep ontwikkelen, op den duur, voetklachten ten gevolge van hun diabetes. Op langere termijn zal het samenspel van de verslechterde doorbloeding van de voet in combinatie met het slechter functioneren van het zenuwstelsel (neuropathie) de oorzaak zijn voor het ontstaan van de diabetische voet. 

Complicaties bij diabetes

Als u diabetes heeft, kunnen er veranderingen optreden in (de werking van) uw lichaam. De volgende veranderingen kunnen zich voordoen:

Neuropathie

Neuropathie is een beschadiging van de zenuwen. Als uw zenuwen beschadigen, kan er ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan. U voelt bijvoorbeeld een te warm voetenbad, door de zon verhitte tegels of zand, steentjes in uw schoen of drukplekjes niet meer. Hierdoor kunnen (zelfs onder eelt!) ongemerkt wondjes ontstaan die moeilijk genezen.

Standafwijkingen

Als bepaalde zenuwen uitvallen, gaan uw kleine voetspieren slecht werken. Overheersing van de onderbeenspieren kunnen dan leiden tot standsveranderingen in de voet. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot eelt, blaren en wonden.

Verminderde doorbloeding

Met diabetes heeft u een grote kans op een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar uw voet. De huid gaat daardoor sneller kapot en wondjes genezen langzaam of zelfs niet.

Limited joint mobility (LJM)

Bij LJM is de mobiliteit van uw voetgewrichten beperkt.  Dit kan tot gevolg hebben dat de stand van uw voet verandert en dat uw gewrichten minder beweeglijk worden. Drukklachten ontstaan hierdoor sneller.

Infectie

Met diabetes bent u vatbaar voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en/of de nagels. Eén  of meer van bovengenoemde factoren veroorzaken problemen, zoals een kwetsbare huid, overmatige eeltvorming en wondjes. Uiteindelijk kunnen deze problemen leiden tot amputaties. Preventie is daarom van groot belang.

Preventie is belangrijk

Het is belangrijk om regelmatig uw voeten te laten controleren. Dit wordt de voetscreening genoemd. De praktijkondersteuner van uw huisarts, uw huisarts of een podotherapeut kunnen uw voeten controleren.

Tips!

Loop nooit op blote voeten.

Voel altijd, voordat u uw schoenen aantrekt, of er geen steentjes in uw schoenen zitten.

Onderzoek elke dag uw voeten op rode plekjes, blaartjes of wondjes. Geneest een wondje niet binnen zeven dagen? Raadpleeg dan uw huisarts of een podotherapeut.

Was dagelijks uw voeten met handwarm water, op dezelfde manier zoals u ook uw handen wast.

Droog uw voeten zorgvuldig af, vooral tussen uw tenen. Gebruik hiervoor een dunne zachte handdoek, zodat u er goed bij kunt. Zo beschadigt u de huid tussen uw tenen ook minder snel.

Neem nooit een voetenbad!

Houd uw huid soepel door uw voeten dagelijks in te smeren met een zachte crème. Zorg ervoor dat er geen crème tussen de tenen komt. Uw huid kan hierdoor week worden en sneller beschadigen.

Trek dagelijks schone, soepele sokken of kousen aan. Deze mogen niet te groot en niet te klein zijn. Zorg ervoor dat de naden van de sokken of kousen niet voor drukplekjes zorgen. Er zijn naadloze sokken en panty’s verkrijgbaar. U kunt uw panty ook binnenstebuiten dragen.

Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Sport

Reflexzone-therapie

Diabetes

Reuma

Kindervoet[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][dt-space height=”80″][vc_single_image image=”306″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”459″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=Xl9XgnSA4dI”][/vc_column][vc_column width=”1/2″]
[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt-space height=”80″][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”square” color=”sky” active_section=”7″][vc_tta_section title=”Afspraak maken?” tab_id=”1441807547259-387c3545-d130″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text css_animation=”left-to-right”]Contact 

06 19384013
Info@podotherapiegeldropmierlo.nl[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text css_animation=”right-to-left”]

Neemt u bij uw eerste afspraak het volgende mee:

geldig legitimatiebewijs

zorg verzekeringspas

verwijsbrief arts/specialist, (indien u via hen doorverwezen bent)

schoenen die u het meest draagt

sportschoenen

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *