[vc_row][vc_column][rev_slider_vc][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Klachtenwijzer

[/vc_column_text][vc_tta_tabs][vc_tta_section title=”Voet” tab_id=”1444383936638-f5481d84-0a33″][vc_column_text]

Eelt

Eelt is een reactie van de huid om extra bescherming aan te maken op een plek waar veel druk en wrijving ontstaat. Eelt komt met name onder de voorvoeten, hielen of tenen (topjes en gewrichtjes) voor. Wanneer de eeltlaag te dik wordt, zal deze gaan drukken op onderliggende structuren wat resulteert in pijnklachten. Met name bij diabetici en patiënten met reumatoïde artritis is het van groot belang dat dit met regelmaat wordt verwijderd zodat de kans op wonden wordt geminimaliseerd.

Komt de eeltvorming door een foutieve voetstand, dan kunnen podotherapeutische zolen of een orthese een oplossing bieden doordat er een betere drukverdeling plaats vindt.

Hamertenen

Er zijn verschillende oorzaken van deze afwijkende teenstanden: te kleine schoenen, klachten ten gevolge van reuma of diabetes mellitus en een afwijkende voetstand. Vaak ontstaat er, als gevolg van de afwijkende teenstand, verhoogde druk op de gewrichten en teentoppen. Door deze verhoogde druk kunnen eeltvorming en likdoorns ontstaan.

Afhankelijk van de oorzaak kunnen er podotherapeutische zolen en/of een orthese worden toegepast om de klacht te verhelpen/verminderen.

Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel is zeer pijnlijk en ontstaat meestal aan de nagel van de grote teen. De teen is rood (ontstekingsverschijnsel), gezwollen, pussig, mogelijk met wild vlees. De nagelwal is uiterst gevoelig/pijnlijk doordat een deel van de nagel in de huid prikt. Men hoort vaak dat het laken van het bed al te veel druk geeft. De oorzaak is meestal te vinden in een kromme nagelvorm, het verkeerd knippen van de nagel, dragen van te klein schoeisel of door een schimmelnagel.

De nagel dient drukvrij gelegd te worden en te worden begeleid in zijn groei.

Kromme of tunnelvormige nagels

Wanneer de nagel krom of tunnelvormig is, kan deze verhoogde druk veroorzaken in de nagelwal. Ook wel hyperconvexe nagel genoemd. De kromme vorm komt met name voor bij de nagel van de grote teen. Een bijkomende klacht is een drukkend gevoel van de nagel, met name tijdens het afzetten van de voet. Wanneer de nagelvorm niet wordt gecorrigeerd door bijvoorbeeld een nagelbeugel, is er een verhoogde kans op het ontwikkelen van een ingegroeide teennagel.

Likdoorn

Bij een likdoorn is er sprake van te veel druk of wrijving op een plek. Bij een likdoorn groeit eelt naar binnen en zal daar als een ‘doorn’ drukken op de onderliggende structuren. Een likdoorn ontstaat met name onder de voorvoeten en op de tenen.

Met name bij diabetici en patiënten met reumatoïde artritis is het van groot belang dat dit met regelmaat wordt verwijderd middels een voetbehandeling zodat de kans op wonden wordt geminimaliseerd. Komt de likdoorn door een foutieve voetstand, dan kunnen podotherapeutische zolen en/of een orthese een oplossing bieden doordat er een betere drukverdeling plaats vindt.

Ontsteking van de gewrichtskapsels onder de voorvoet

Een veel voorkomende voetklacht is capsulitis, ofwel een ontsteking aan de gewrichtskapsels van de voorvoet. Ook wel capsulitis genoemd. Mensen ervaren dit vaak als een brandend, zeurend, vermoeid of tintelend gevoel onder de bal van de voet en/of bij het begin van de tenen.

Capsulitis wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde voetstand of foutief schoeisel, waardoor een verkeerde drukverdeling van de voet ontstaat. Indien de druk te groot wordt, kunnen de kapsels geïrriteerd raken en opzwellen. Bij het opzwellen van de gewrichtskapsels kunnen de zenuwen in de voorvoet bekneld raken en een doof of tintelend gevoel in de tenen veroorzaken.

Door het dragen van podotherapeutische zolen worden pijnklachten verminderd of zelfs helemaal verholpen en wordt ervoor gezorgd dat een verdere ontwikkeling van de scheefstand wordt beperkt.

Ontsteking van de sesambotjes

De patiënt klaagt over pijnklachten bij het grote teengewricht, vaak met uitstraling naar de voetholte. Het gevoel wordt als stekend ervaren bij belasting en zeurend in rust. Met name het afwikkelen van de voet en het traplopen is erg pijnlijk. Buiten pijn voelt men vaak ook dat de plek warm is. Deze ontsteking wordt ook wel sesamoïditis genoemd.

Door middel van podotherapeutische zolen kan de druk onder de voeten verminderd worden en wordt het verder doorzakken van de voet geremd.

Over elkaar liggende tenen / gedraaide tenen

Indien tenen (scheef) over elkaar groeien, zal dit resulteren in een drukkend en pijnlijk gevoel en kan dit zorgen voor eeltvorming. Men noemt dit een van de teen (die afwijkt van de richting).

Door middel van een corrigerende orthese wordt gezorgd dat de tenen weer naast elkaar komen te liggen (in sommige gevallen blijvend) en de druk weer goed verdeelt wordt.

Platvoet of doorgezakte voet

Bij een platvoet/doorgezakte voet is de voetboog dusdanig doorgezakt dat deze gedeeltelijk of geheel op de grond rust. Omdat de voet aan de binnenzijde doorzakt, heeft dit ook invloed op de houding van de rest van het lichaam. Zo kunnen de knieën meer naar binnen komen te staan, vindt er een draaiing van de bovenbenen plaats, kantelt het bekken en kan de stand van de rug veranderen, met alle gevolgen van dien.

Door middel van podotherapeutische zolen kan de stand van de platvoet worden gecorrigeerd en het doorzakken van de voeten worden voorkomen.

Scheefstand van de grote teen

Eén van de oorzaken van het ontwikkelen van de scheefstand is het doorzakken van de voet, waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht. Dit wordt ook welk hallux valgus genoemd. Ook het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen kan de klacht in de hand werken.

Een bijkomend gevolg is het ontstaan van een gewrichtsknobbel bij het begin van de teen. Vaak is de knobbel rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen.

Door het dragen van podotherapeutische zolen worden pijnklachten verminderd of zelfs helemaal verholpen en wordt ervoor gezorgd dat een verdere ontwikkeling van de scheefstand wordt beperkt.

Schimmelnagel

Bij een schimmelnagel klaagt men vaak over de verkleuring van de nagelplaat. Deze zal witte, gele en/of bruine strepen gaan vertonen. De teennagel zal in dikte toenemen, terwijl deze in lengte juist wordt geremd.

Een schimmelnagel komt met name voor bij mensen die te nauw en broeierig schoeisel dragen, vaatproblemen en/of diabetes mellitus hebben, veel transpireren en/of een slechte hygiëne hebben. Uiteraard zijn bezoekers van openbare douches ook gevoeliger.

Door middel van een schimmel-lasertechniek kan de schimmelnagel behandeld worden.

Stressbreukjes of marsfractuur

De marsfractuur komt met name voor bij mensen met verhoogde belasting. De marsfractuur ontstaat doordat er te veel stress op een botje staat. Indien hier niets tegen gedaan wordt, kunnen scheurtjes in het bot ontstaan en in het ergste geval zelfs breken. De pijnklachten zijn aanvankelijk dragelijk en meestal is er sprake van zwelling.

Afhankelijk van de pijnlokatie kan door middel van een vilttherapie de plek drukvrij worden gelegd. Dit is echter een tijdelijke oplossing. Door middel van podotherapeutische zolen kan de plek blijvend drukvrij worden gelegd.

Tintelingen of doof gevoel in de tenen

Zenuwbeknelling in de voorvoet, tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Ook wel Mortonse neuralgie genoemd. Men kan pijn ervaren in de derde en vierde teen, ook tintelingen en een doof gevoel is hierbij mogelijk. Mogelijke oorzaken zijn een afwijkende voorvoetstand en veelvuldig lopen op hoge hakken.

Door middel van podotherapeutische zolen kan de voorvoet worden ondersteund waardoor de beknelling wordt tegengegaan.

Vermoeide voeten/benen

Vermoeidheidsklachten in de benen ontstaan meestal door het niet goed functioneren van de voeten. Wanneer de voet te ver doorzakt of juist in een holstand staat, ontstaat er een verkeerde belasting van de spieren waardoor deze extra vermoeid kunnen raken.

Door middel van podotherapeutische zolen worden de voeten optimaal gecorrigeerd waardoor de spieren op de juiste manier belast worden. Door de juiste belasting kan de vermoeidheid van de benen afnemen.

Zenuwklachten

Indien er sprake is van stekende pijnscheuten, tintelingen, branderige en/of een doof gevoel, kan dit duiden op zenuwklachten. Ook wel neuropatie genoemd. De oorzaak van deze klachten zit vaak in het dragen van te strak schoeisel of het doorzakken van de middenvoet; de zenuwen lopen namelijk tussen de middenvoetsbeentjes door. Als de middenvoetsbeentjes te hard tegen elkaar geduwd worden of te veel wrijving hebben ten opzichte van elkaar, raken de zenuwen ertussen geïrriteerd. Wanneer patiënten te lang doorlopen met deze klachten, kan de irritatie veranderen in een blijvende beschadiging van de zenuwen en is de kans op volledig herstel verminderd.

Door middel van podotherapeutische zolen kan het doorzakken van de voeten tijdens het staan en lopen worden gecorrigeerd en kunnen de middenvoetsbeentjes gespreid worden waardoor de zenuwen vrij komen te liggen. Tevens is schoenadvies van groot belang.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Knie” tab_id=”1444383610755-e5745c4a-22ec”][vc_column_text]

Jumpers knee

Eén van de meest voorkomende knieklachten bij sporters is de Jumpers knee (springersknie), een overbelasting van de aanhechting van de kniepees aan de onderzijde van de knieschijf. Deze blessure treed vooral op bij volleybalspelers en handballers, aangezien zij veel moeten sprinten/springen. De klachten komen geleidelijk opzetten en kunnen langzaam erger worden. Het veroorzaakt stekende of zeurende pijn bij belasting van de knie (springen, sprinten, traplopen of diep door de knieën gaan). Vaak voelt de knie na afloop van een training en ’s morgens bij het opstaan stijf en pijnlijk aan. Door een foute voetstand kan de klacht veroorzaakt worden maar ook in stand worden gehouden.

Door middel van podotherapeutische zolen kan de voetstand worden aangepakt en de klachten worden verholpen.

Kniebanden

U heeft pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Het naar binnen of buiten kantelen van de voeten veroorzaakt een X-stand of juist O-stand van de knie. Hierdoor ontstaat er trekkracht op de kniebanden en ontstaan er klachten. Door de kanteling van de voeten te corrigeren met podotherapeutische steunzolen zullen de klachten verholpen worden.

Lopersknie

Een lopersknie, ook wel tractus iliotibialis frictiesyndroom genoemd, kan ontstaan doordat de voet teveel over de buitenzijde of naar binnen afwikkelt. Bij verhoging van de activiteiten kunnen er klachten ontstaan, vandaar dat deze klacht vaak voor komt bij sporters. De klacht openbaart zich door pijn aan de buitenkant van de knie.

Door een goed schoenadvies te geven en de foutieve voetstand te corrigeren met podotherapeutische zolen kunnen uw klachten worden opgeheven.

Morbus Osgood Schlatter

Bij een afwijkende stand en/of functie van de voeten worden de knieën ongunstig belast waardoor deze klacht kan ontstaan. Deze klacht ontstaat voornamelijk bij sportende kinderen in de groei en is herkenbaar aan pijn en zwelling net onder de knie.

Door de foutieve voetstand aan te pakken met podotherapeutische zolen kunnen de klachten verholpen worden.

Tendinitis van de quadricepspees

Bij tendinitis is de pees aan de voorzijde van uw bovenbeen ontstoken. Overbelasting is de meest voorkomende oorzaak van deze klacht. Ook kan de klacht ontstaan door een afwijkende stand en/of functie van de voeten en/of knieën. Pijnklachten worden gevoeld aan de voorkant van de knie (met name tijdens het sporten), net boven de knieschijf.

Door de foutieve voetstand aan te pakken met podotherapeutische zolen kunnen de klachten verholpen worden.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Onderbeen” tab_id=”1444383611042-a1bc0fe4-5877″][vc_column_text]

Kuitklachten

De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. De kuitspieren zijn erg sterk, waardoor de trekkracht op de achillespees enorm groot kan worden, zeker bij lange, zware belasting zoals bij hardlopen. De trekkracht moet zo gelijkmatig mogelijk over de pees verdeeld worden, om blessures te voorkomen. Indien de stand van het hielbeen niet recht is, ontstaat een hoek tussen het hielbeen en het onderbeen, waardoor er aan één kant harder aan de achillespees wordt getrokken dan aan de andere kant. Dit veroorzaakt een overbelasting van de pees, en bij langere overbelasting, kan de pees zelfs ontstekingsverschijnselen gaan vertonen.

Door een foutieve stand van het hielbeen kan ook pijn in de kuitspier ondervonden worden.
Door de stand van uw voeten te corrigeren middels podotherapeutische zolen, kunnen deze klachten opgeheven worden.

Scheenbeenirritatie

Shin splints is de Engelse benaming voor ‘scheenbeenirritatie’ en is een verzamelnaam
voor alle blessures aan het scheenbeen veroorzaakt door overbelasting. Meestal ervaren mensen Shin splints als een branderig en zeurend gevoel en komt voornamelijk voor bij sporters. De klachten genezen vaak langzaam en kunnen snel terug komen indien geen adequate maatregelen getroffen worden.

Door middel van podotherapeutische zolen worden de voeten optimaal gecorrigeerd, waardoor de beenspieren minder snel overbelast worden.

Vermoeide voeten/benen

Vermoeidheidsklachten in de benen ontstaan meestal door het niet goed functioneren van de voeten. Wanneer de voet te ver doorzakt of juist in een holstand staat, ontstaat er een verkeerde belasting van de spieren waardoor deze extra vermoeid kunnen raken.

Door middel van podotherapeutische zolen worden de voeten optimaal gecorrigeerd waardoor de spieren op de juiste manier belast worden. Door de juiste belasting kan de vermoeidheid van de benen afnemen.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Rug” tab_id=”1444383889563-81a8ddb3-5895″][vc_column_text]

Lage rugklachten

Door een verkeerde voetstand of een beenlengteverschil kunnen lage rugklachten ontstaan. Door middel van podotherapeutische steunzolen kan een verkeerde voetstand gecorrigeerd, of een beenlengteverschil gecompenseerd worden. Hierdoor brengen wij uw lichaam weer in balans en worden klachten aan de lage onderrug verminderd of verholpen.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *