Instrumentele behandeling

De podotherapeut verricht ook instrumentele behandelingen, ook wel voetbehandelingen genoemd. Denk aan klachten als eeltplekken, likdoorns, diabetische wonden, ingegroeide teennagels, wratten of schimmelnagels. Meestal worden deze behandelingen uitgevoerd door een (medisch) pedicure, maar soms kan deze de klachten niet voldoende wegnemen en neemt de podotherapeut de behandeling (tijdelijk) over.

Onderzoek en behandeling

Voor instrumentele behandelingen maakt de podotherapeut gebruik van gespecialiseerde apparatuur en instrumenten. Tijdens een instrumentele behandeling kan de klacht worden opgelost. Maar het voornaamste doel is de oorzaak van de klachten achterhalen en aanpakken. Dit kan door middel van steunzolen, siliconen teenstukjes (orthesen) of andere behandelmethoden. Hierdoor zullen de klachten uiteindelijk verminderen en kan de cliënt weer overgedragen worden aan de (medisch) pedicure. Soms kunnen we de klachten ook volledig verhelpen.

Veel voorkomende instrumentele behandelingen

Pijn bij de teennagel kan veroorzaakt worden door ophoping van dode huidcellen en eelt. De podotherapeut kan dit behandelen om zo druk aan de zijkant van de nagel te verminderen. Een acute ontsteking rondom de nagel kan ontstaan doordat er een stukje nagel in de huid groeit. De podotherapeut kan in dat geval een stukje van de nagel weghalen. Daarna wordt de huid beschermd door een gaasje tussen de nagel en de huid, zodat de nagel niet meer in de huid prikt.

Wanneer de vorm van de nagel voor problemen zorgt, bijvoorbeeld bij een bolle nagel, dan is het plaatsen van een nagelbeugel over de nagel waardoor deze minder hard in de huid drukt een optie.