Oncologie: Podotherapie bij kanker

Een grote groep mensen krijgt te maken met de ziekte kanker. Zowel emotioneel als lichamelijk vergt deze diagnose veel van het lichaam en de behandeling kan vervelende bijwerkingen hebben. Ook aan de voeten kunnen bijwerkingen ontstaan, zoals gevoelloze of juist pijnlijke voeten (en handen), nagelproblemen of extreme droogheid van de huid met kloven.

Een podotherapeut kan advies geven en waar nodig behandelen om de gevolgen van de bijwerkingen te verminderen. De podotherapeut heeft ruime kennis over de invloed en gevolgen van verschillende soorten kankerbehandeling waardoor voetklachten kunnen ontstaan aan de huid, nagels en zenuwen. Ook kunnen er klachten bij staan, lopen en bewegen ontstaan.

In afstemming met het behandelteam kan de podotherapeut adviseren en waar nodig behandelen, zowel voor als tijdens de behandeling van kanker. Ook geruime tijd na de behandeling kunnen er nog bijwerkingen zijn waarvoor u bij de podotherapeut terecht kunt. De podotherapeut bespreekt tijdens de eerste afspraak welke behandelingen u heeft gehad of nog ondergaat en wat de voetklachten zijn. De podotherapeut voert een uitgebreid voetonderzoek uit en zal hierbij onder andere kijken naar de conditie van de huid en nagels, de beweeglijkheid van de voeten, voetstand en het looppatroon.