Podotherapie

Een podotherapeut is gespecialiseerd in voetproblemen en houding- en bewegingsklachten.  De podotherapeut doet onderzoek en bedenkt vervolgens een oplossing; dat kan een op maat gemaakte zool zijn, maar ook oefeningen, een teenstukje of een tijdelijke behandeling zoals taping. Ook als u klachten heeft door een onderliggende oorzaak of aandoening, zoals diabetes, reuma of een oncologische behandeling dan kunt u bij de podotherapeut terecht.

Onderzoek en behandeling

Als u bij de podotherapeut komt met voetproblemen of klachten bij beweging dan krijgt u eerst een intakegesprek met een onderzoek. Daarna volgt een behandeling of advies. Er is geen standaard behandeling. De klachten die mensen ervaren zijn zeer divers en de behandelingen dus ook.

De behandeling wordt afgestemd op de persoon. Hierbij kunt u denken aan:

Behandelingen

U kunt bij ons terecht voor

Podotherapie Geldrop Mierlo - Icoon sport

Sport

Sporten is goed voor u! Maar het geeft soms ook een hoge belasting op uw lichaam waardoor er klachteu hierbij helpen.

Podotherapie Geldrop Mierlo - Icoon diabetes

Diabetes

Heeft u last van diabetes, dan is er 50% kans dat u voetklachten ontwikkelt en hiervoor een podotherapeut moet bezoeken. Wij kunnen verschillende klachten ten gevolge van diabetes behandelen.

Podotherapie Geldrop Mierlo - Icoon reuma

Reuma

Wanneer u last van reuma hebt, is er een grote kan dat u voetklachten ervaart. Vaak ervaren mensen pijn en stijfheid in gewrichten en/of spieren en kampen met vermoeidheid.

Podotherapie Geldrop Mierlo - Icoon kindervoet

Kindervoet

Vele voetproblemen vinden hun oorsprong in de kindertijd of zijn aangeboren. Professionele aandacht en een goede voetverzorging kan de kans op problemen op latere leeftijd verkleinen.

Werkwijze

Een algemeen podotherapeutisch onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. Het is afhankelijk van uw klacht welke onderdelen aandacht krijgen. Dit kunnen er natuurlijk één of meerdere zijn. Een onderzoek gaat als volgt:

Podotherapie Geldrop Mierlo - Icoon 1

Vraaggesprek en inspectie

De podotherapeut maakt kennis met jou en probeert te achterhalen welke klachten jij ervaart en waar deze vandaan komen. Daarna zal er een inspectie uitgevoerd worden, waarbij gekeken wordt naar eventuele standsafwijkingen aan jouw voeten, knieën, benen, heupen en rug en afwijkingen aan de huid of nagels.

Podotherapie Geldrop Mierlo - Icoon 2

Functieonderzoek

Hierna voert de podotherapeut een functieonderzoek uit. Afhankelijk van jouw klacht worden er verschillende lichamelijke testen uitgevoerd, waarbij de beweeglijkheid en stabiliteit van de gewrichten worden nagegaan. Er kunnen ook spiertesten en pijnprovocaties worden uitgevoerd. De podotherapeut kan onder andere de functie van jouw voeten, enkels, knieën, heupen en rug onderzoeken.

Podotherapie Geldrop Mierlo - Icoon 3

Looppatroon

De podotherapeut bekijkt jouw looppatroon. Hierbij wordt gekeken naar het totaalbeeld van het lopen, zoals naar de afwikkeling van de voet, de bewegingsuitslag in de knie, heup en romp. Terwijl u op en neer loopt, analyseert de podotherapeut jouw looppatroon.

Podotherapie Geldrop Mierlo - Icoon 4

Drukmeetanalyse

De podotherapeut kan met een drukmeetplaat een analyse van jouw voeten maken en zo de exacte drukverdeling onder uw voeten bekijken. u gaat hiervoor op een speciale drukmeetplaat staan. De resultaten van de voetafdruk worden direct op een computerscherm getoond. De podotherapeut zal u ook vragen om een paar keer over de drukmeetplaat heen te lopen. De podotherapeut krijgt zo een goed beeld van de afwikkeling van jouw voeten. Hiermee wordt duidelijk waar klachten mogelijk vandaan komen en kunt u verder geholpen worden.

Afbeelding1
Podotherapie Geldrop Mierlo - Icoon 5

De diagnose

Na het analyseren van alle resultaten, formuleert de podotherapeut een podotherapeutische diagnose. Dit is inclusief de (vermoedelijke) oorzaak van de klachten.

Podotherapie Geldrop Mierlo - Icoon 6

Behandeling

Vervolgens stelt de podotherapeut een behandelplan op met daar bijhorende behandeldoelen en mogelijkheden. Samen voeren jullie het behandelplan na overeenstemming uit. Alles wordt geëvalueerd tijdens de controle zitting.

Ervaart u pijnklachten?

Loop er niet mee door, maar maak een afspraak.