Been

Heeft u last van uw been of enkel? Blijf niet te lang doorlopen met de klacht en maak een afspraak met de podotherapie Geldrop-Mierlo.

Tijdens het podotherapeutisch onderzoek wordt er gekeken naar de oorzaak van jouw klacht(en) en wordt er een behandeling voorgesteld. Wacht niet te lang, hoe sneller het probleem aangepakt wordt, des te groter de kans is op een volledig herstel! 

Veel voorkomende klachten

Aan de enkel zijn...

Ook wel anterior tibiotalair compressiesyndroom genoemd. Bij dit syndroom zijn er bepaalde structuren (weke delen) rondom de enkel verdikt. Hierdoor wordt de ruimte in het enkelgewricht versmald met een beknelling als gevolg. Ook kan er extra botvorming ontstaan rondom het gewricht. De pijn is gelokaliseerd aan de voorzijde van de enkel.  De pijnklachten zijn vaak aanwezig wanneer de enkel een strekbeweging maakt. Het is een veelvoorkomende blessure bij voetballers en balletdansers.  Afhankelijk van de duur van de aandoening wordt een hakverhoging in de schoen geadviseerd of therapeutische zolen aangemeten. Wanneer er sprake is van botvorming kan een chirurgisch ingreep worden overwogen. 

Veel voorkomende klachten

Aan het onderbeen zijn...

De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De achillespees verbindt de sterke kuitspieren met de voet en geeft ons de mogelijkheid om op de tenen te gaan staan en vergemakkelijkt het lopen, is noodzakelijk om rechtop te kunnen lopen, maar ook een kwetsbare plek. Een irritatie of overbelasting kan leiden tot een ontstoken achillespees of scheur. Dit komt vooral voor bij hardlopers of sporters die veel  lopen of springen.  Achillespeesklachten kunnen veroorzaakt worden door het naar binnen kantelen van de voet (abnormale pronatie), waarbij de voetboog te plat wordt en het onderbeen meer draait dan normaal. De kracht op de achillespees en het hielbeen wordt groter met als resultaat een pijnlijke ontsteking.

Symptomen achillespees klachten:

  • Pijn bevindt zich meestal op de aanhechting van de hiel of tot 7 cm hierboven;
  • Het doet vaak pijn wanneer u op de tenen gaan staan en wanneer de hiel opgetrokken wordt tijdens het lopen.
  • De achillespees kan rood, gezwollen, warm en pijnlijk zijn (bij acute pijn);
  • Bij een chronische pijnlijke achillespees is er pijn in rust en is deze pijn langer dan 6 weken aanwezig.

De behandeling bestaat uit corrigerende of ondersteunende podotherapeutisch zolen om verkeerde trekkrachten op de achillespees te vermijden.  Dit is afhankelijk van de afwijkingen in het looppatroon. Een stevige en stabiele schoen, met al dan niet een inlegzool is een eerste vereiste.
Verder is trainingsadvies betreffende de mate van belasting en de ondergrond van belang. Achillespeesklachten worden bij voorkeur in combinatie met een fysiotherapeut behandeld.