Voeten

Heeft u last van pijnlijke voeten of onderbeen? Blijf niet te lang doorlopen met de klacht en maak een afspraak met podotherapie Geldrop-Mierlo.

Tijdens het podotherapeutisch onderzoek wordt er gekeken naar de oorzaak van jouw klacht(en) en wordt er een behandeling voorgesteld. Wacht niet te lang, hoe sneller het probleem aangepakt wordt, des te groter de kans is op een volledig herstel! 

Veel voorkomende klachten

Aan de voeten zijn...

Bij een doorgezakte (voor)voet, ook wel een spreidvoet genoemd, rust de voetzool volledig of gedeeltelijk op de grond. Er is nauwelijks een voetholte aanwezig. Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet kunt u last hebben van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van de voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen. De oorzaak kan erfelijk zijn, maar ook leeftijd speelt een rol. Andere oorzaken zijn overbelasting door schoenen met hoge hakken, overgewicht of reuma.

De oorzaak van een doorgezakte voorvoet zal aangepakt worden door middel van corrigerende podotherapeutische zolen en in sommige gevallen een (siliconen) teenstukje (orthese)  wanneer er sprake is van bijvoorbeeld forse klauwtenen. Indien nodig wordt overtollig eelt verwijderd. Het verwachte resultaat van deze behandeling is vrij van (pijn) klachten.

Veel voorkomende klachten

Aan de tenen zijn...

Zenuwpijn tussen de grote en tweede teen heet ook wel Compressie-neuropathie. Dit wordt veroorzaakt door te strak of te hoog schoeisel, oedeem (vocht), fracturen of een het omzwikken van de enkel, waardoor de zenuw kan beschadigen. Ook kan een doorgezakte voorvoet de oorzaak zijn. Het omzwikken van de enkel is de meest voorkomende oorzaak van deze klacht. Vaak doet de grote teen pijn en/of de tweede teen, soms kunt u ook scherpe pijn in de middenvoet ervaren. De behandeling bestaat uit schoenadvies en/of een schoenmodificatie. Wanneer de voetstand afwijkt zullen er corrigerende podotherapeutische zolen voor u worden vervaardigd. Het verwachte resultaat is redelijk tot goed, afhankelijk van de mate van de beschadiging van het zenuwweefsel.

Veel voorkomende klachten

Aan de huid zijn...

Eelt is een verdikking van de opperhuid (verhoorning), dat ontstaat door plaatselijke druk en/of wrijving. Het is een natuurlijke reactie van de huid, om extra bescherming te bieden op plekken waar veel druk of wrijving aanwezig is, bijvoorbeeld op de voeten en/of tenen. Eelt kan pijnlijk zijn, vooral wanneer er druk op de eeltplek wordt uitgeoefend. Eeltvorming kan verschillende oorzaken hebben, waaronder: Veel lopen, Afwijkend lopen, Het dragen van verkeerde schoenen, Doorgezakte voeten Eelt kan pijnlijk zijn, maar dit hoeft niet. De pijn geeft meestal een brandend gevoel. Als de pijn erg scherp en stekend is, kan er onder het eelt een likdoorn aanwezig zijn. Deze drukt als een ‘doorn’ op de onderliggende structuren.

Preventie is belangrijk

Het is belangrijk om regelmatig uw voeten te laten controleren. Dit wordt de voetscreening genoemd. De praktijkondersteuner van de huisarts, de huisarts of een podotherapeut kunnen uw voeten controleren.