Kindervoet

Een kindervoet is nog volop in ontwikkeling en kan daardoor niet worden vergeleken met een volwassen voet. Ook kinderen kunnen met voetklachten terecht bij de podotherapeut. Door onderzoek kan de podotherapeut de oorzaak van voetklachten bij een kind vaststellen.

Een verkeerde voetstand kan gevolgen hebben voor de stand van de knieën en/of heupen en rug. Bij een voetonderzoek zal daarom ook gekeken worden naar de totale lichaamshouding. De voeten van kinderen veranderen continue. Veel voetproblemen bij volwassenen ontstaan in de kindertijd of zijn aangeboren. Professionele aandacht door de podotherapeut en goede voetverzorging kan dit voorkomen. Het negeren van een ongezonde voet kan klachten in andere delen van het lichaam veroorzaken, zoals in de benen en de rug. Tevens kan dit ook persoonlijkheidsproblemen opleveren. Een kind met moeilijke voeten kan bijvoorbeeld een vreemd looppatroon ontwikkelen en zal dan ook een opmerkelijke houding krijgen.  

ONTWIKKELING KINDERVOET

Ouders maken zich vaak zorgen over de stand van de voeten en benen van hun kind. Vaak is deze bezorgdheid niet nodig. In de meeste gevallen gaat het om de normale ontwikkeling van de kindervoet.

0 - 2 jaar
Op deze leeftijd zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Een baby oefent de voet- en beenspieren door te trappelen met de voetjes. De voet ziet er nog erg plat uit omdat er een dik vetkussen onder de voet aanwezig is. In de eerste jaren verdwijnt dit vetkussentje en ontstaat er langzaam een voetholte. Dit is ook de fase waarin een kind de eerste stapjes zal maken (met 10-18 maanden). Het zetten van de eerste stapjes gaat meestal vanzelf. Een kind zal gaan staan en lopen wanneer de voet- en beenspieren hier klaar voor zijn. Forceer dit proces daarom niet. Wanneer de eerste stapjes binnenshuis plaatsvinden is het niet nodig om een kind schoenen te laten dragen. Het lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Buitenshuis zullen de babyvoetjes natuurlijk wel beschermd moeten worden.
0-2
2 - 6 jaar
Door het staan en het lopen kan de stand van de benen veranderen van een O-stand naar een X-stand. Dit gebeurt geleidelijk. Ook zijn vaak de voeten van een kind nog plat. Dit gaan in de meeste gevallen vanzelf over wanneer het zesde levensjaar gepasseerd is. In deze fase ontwikkelt de kindervoet zich continue. Het is daarom raadzaam om de schoenmaat en ook de sokmaat iedere paar maanden te controleren. Het kan nodig zijn deze te vernieuwen, om zo de voeten de mogelijkheid te geven goed te groeien. Wanneer u merkt dat het ene been meer naar binnen staat of de ene voet platter is dan de andere voet wordt dit als afwijkend gezien.
2-6
6 - 8 jaar
De X-stand verminderd en er ontstaat een normale stand van de voeten en benen. De benen behoren nu recht te staan en de voeten behoren een normale voetboog te hebben.
6-8

WANNEER MET KINDEREN NAAR DE PODOTHERAPEUT?

Vaak zijn de zorgen van ouders over de voetstand en het looppatroon van hun kind onnodig maar in sommige gevallen kan het looppatroon van hun kind wel voor problemen zorgen.  Is er bij jouw kind sprake van onderstaande situaties dan kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de podotherapeut.

Onderzoek

Het onderzoek bij de (kinder)podotherapeut zal beginnen met een uitgebreid vraaggesprek. De hulpvraag van zowel de ouder als het kind zal in kaart gebracht worden. Ook zullen we tijdens dit gesprek vragen naar de ontwikkeling en de voorgeschiedenis van het kind.  Aan de hand van de hulpvraag zal het onderzoek uitgevoerd worden. Tijdens het onderzoek kijken we naar de stand van de voeten, benen en rug. Hierbij zal er beoordeeld worden of er sprake is van een afwijking. Tevens zal er ook gekeken worden naar de bewegingen van de ledematen en worden diverse bewegings- en druktesten uitgevoerd. Als laatste wordt het looppatroon bekeken. Zo ziet de podotherapeut hoe de gewrichten, spieren en pezen tijden het dagelijks lopen belast worden. De (sport) schoenen van het kind worden bekeken.       

De podotherapeut zal  een behandelingsplan opstellen en dit bespreken met het kind en de ouders. Bij complexe vraagstukken vindt er vaak een samenwerking plaats tussen andere disciplines, bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut.

  

Extra informatie

Morbus Sever is hielpijn bij kinderen en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door een afwijkende voetstand. Wanneer de voet naar binnen zakt ontstaat er een bochtje in de achillespees waardoor de trekkrachten op de achillespees en de groeischijf vergroten. Door de vergrote trekkracht op de groeischijf kan deze geïrriteerd raken, in ontsteking raken en pijnklachten veroorzaken.  Het vergroten van de trekkrachten kan ook veroorzaakt worden door het dragen van verkeerd schoeisel of door het uitoefenen van een intensieve sport waarbij veel gesprint, afgezet, gesprongen wordt. Denk hierbij aan voetbal, hockey, turnen etc.

De podotherapeut bekijkt het probleem en zal in de meeste gevallen zooltherapie aanraden. In overleg met de kinderfysiotherapeut zal gekeken worden hoelang de therapie noodzakelijk is.