Reuma

Heeft u reuma en brandende voeten of reuma in de enkels? Of heeft u last van pijnlijke reuma tenen, voetzolen of voorvoeten? Dan weet u dat uw voeten ontzettend belangrijk zijn. Door artritis in de voeten kunnen de voeten een andere vorm krijgen, ‘normale’ schoenen passen niet meer en het lopen doet pijn.

Reuma en voeten

Reumatische voetklachten kunnen ontstaan door osteoartritis (artrose), ontstekingsreuma of wekedelenreuma.

Reuma verloopt bij iedereen anders. Als gevolg van reuma kunnen er benige knobbels op gewrichten worden gevormd. Deze knobbels kunnen pijnlijk zijn en ze kunnen ervoor zorgen dat een gewricht minder goed of helemaal niet bewogen kan worden. Wanneer er langere tijd veel druk en wrijving aanwezig is op een gewricht kan het zijn dat daar in de loop der tijd een slijmbeurs(je) wordt gevormd. Heeft u nog vragen?

Verschijnselen aan voeten en enkels die bij veel reumapatiënten voorkomen:

Advies & behandeling

Door vergroeiingen of een afwijkende stand van de voet kunnen schoenen minder goed passen. Dit kan leiden tot meer en snellere  eeltvorming en likdoorns. Ook kunnen de nagels afwijkingen vertonen als de tenen niet de ruimte krijgen die zij nodig hebben. Een veranderde stand van de voet kan leiden tot een ander looppatroon wat ook klachten in knieën, heupen en rug tot gevolg kan hebben.

De podotherapeut kan adviseren over podotherapeutische zolen om drukplekken drukvrij te leggen. Ook kan de podotherapeut teenortheses vervaardigen. Een teenorthese is vaak een prima hulpmiddel om drukplekken op de tenen te voorkomen/te verminderen. Ook kan de podotherapeut adviseren met betrekking tot ((semi)orthopedisch) schoeisel. De reumatische voet is gevoelig voor ontstekingen, het is daarom raadzaam om regelmatig de voeten te laten behandelen door de podotherapeut of een hiervoor bevoegde pedicure.  

Extra informatie

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die gekenmerkt wordt door (chronische)ontsteking van de gewrichten. Bij een gewrichtsontsteking wordt het slijmvlieslaagje in het gewricht dikker en gaat extra gewrichtsvocht produceren waardoor er uitstulpingen gevormd worden, de zogeheten reumaknobbels. De oorzaak van reumatoïde artritis is nog onbekend. Het afweersysteem keert zich tegen zijn eigen lichaam, maar de reden hiervan is (deels) onbekend. Mensen met reumatoïde artritis hebben voornamelijk last van zwelling en pijn van de gewrichten en ochtendstijfheid. Vaak gaat dit ook gepaard met voetklachten. Heel typerend is dat er bij de gewrichten in de voet knobbels en scheefstand gaat ontstaan. Veel voorkomend is een scheefstand van de grote teen met bijhorende knobbel, genaamd hallux abdcuto valgus (HAV), hamertenen en klauwtenen. Naarmate de stand van de voeten gaat veranderen gaat men ook een ander looppatroon ontwikkelen. Hierdoor gaat er een verhoogde druk ontstaan op bepaalde plaatsen op de voet en gaat men meer eeltvorming creëren wat ook resulteert in pijnklachten.

Een ander veel voorkomende klacht die gepaard gaat met RA zijn de voorvoetklachten, de bal van de voet wordt tijdens het lopen voortdurend belast waardoor de teengewrichten sneller geïrriteerd kunnen raken. Deze klachten komen voort uit een afwijkend gangbeeld, afwijkende voet- en of teenstand en daarom is het belangrijk om te zorgen dat de voeten tijdig behandeld worden. Dit kan enerzijds door het dragen van goed ruim, stevig schoeisel of door middel van een podotherapeutische zool waarmee de druk op de voetgewrichten gereduceerd wordt. Ook een Instrumentele behandeling (pedicure) kan hierin een belangrijke rol spelen door het eelt op de voeten onder controle te houden.